Sněhové pusinky

Sněhové pusinky.
Vzpomínám si jak dřív byly ve Vánočních kolekcích sněhová kolečka, nikdy jsme je jako děti nejedly, protože to byla tvrdá hmota, která se rozpadala už při doteku a byla hrozně sladká. Nechávali jsme je jenom jako ozdoby na stromeček. Snad i proto jsem se dlouhou dobu bála, nebo spíš jsem ani neměla chuť, je vyzkoušet. Ale konečně jsem se k tomu odhodlala, asi hlavně protože jsem měla bílky a nevěděla co s nimi. Tak jsem do toho šla, buď to sníme nebo to rozdám návštěvám.
No a nakonec jsem je po první zkoušce musela udělat druhý den znovu. Zachutnaly nám a hlavně si do nich můžu dát tolik cukru aby nebyly přeslazené :-)
Recept:
- 150 ml bílků (asi ze 4 vajec)
- 220 g jemného krupicového cukru (můžete dát míň, podle vaší chuti)
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžičky bílého vinného octa (nebo šťávu z citrónu)
Bílky šleháme do pevného sněhu (až se nám dělají pevné, neklesající špičky), pak postupně přisypáváme cukr a důkladně ho zašleháme aby byl sníh pevný, lesklý a bez velkých bublin. Nakonec zlehka zašleháme prosátý škrob a ocet.
Hmotu přendáme do zdobicího sáčku a děláme na plech s pečícím papírem malé pusinky. Vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a pečme 80 min, pak troubu vypneme a necháme v ní pusinky vychladnout (já otevřu dvířka a nechávám je chladnout tak).
Pusinky jsou z venku pevné a uvnitř je to taková měkká pěnová hmota připomínající marshmallow.
U nás už toto cukroví zůstává jako rodinný recept.
Můj tip
Jestli chcete něco zvláštního tak klidně můžete udělat pusinky barevné. Je to jednoduché. Já jsem zkusila tříbarevné. Odebrala jsem si do dvou mističek po lžíci hotové sněhové hmoty a do každé mističky přidala trochu potravinářského barviva. Pak jsem každou barvou potřela jednu stranu zdobícího sáčku a doprostřed jsem dala tu bílou.
