Jednoduchý domácí chleba

13.01.2024

Tenhle jednoduchý domácí chleba peču už od svých 16 let, kdy jsem začala chodit na střední školu, a to je už 22 let...

Návštěvy ze Slovenska se hrozně divili, že tady v Čr se prodává jejich Slovenský chleba. A já na to, že to není kupovaný, ale dělala jsem já doma. Nevěřili....

Recept je jednoduchý, zvládne ho opravdu i začátečník a navíc ho můžete různě obměňovat: 

bramborový - přidáte do základního těsta vařené strouhané brambory

cibulový - přidáte smaženou cibulku

škvarkový - přidáte posekané škvarky

bylinkový - přidáte bylinky podle svojí chuti

semínkový - přidáte semínka podle chuti nebo co máte doma

Základní recept

  • 5 hrnků hladké mouky (já používám svůj čajový a vychází mi to na celé kilo mouky)
  • 2 lžičky soli
  • 1 - 2 lžičky kmínu (můžete použít jak celý tak mletý nebo drcený, záleží na vás)
  • 2 lžíce droždí (já tedy na to celé kilo mouky dávám celou kostku)
  • maličká lžička cukru (nasypte rovnou na droždí)
  • vlažná voda (na kilo mouky dávám 750 ml)
  • vodu přilívejte raději po menších dávkách
  • těsto musí být pevné, když uděláte bochánek aby držel tvar a nerozjel se moc "naplacato"
  • necháme vykynout někde u tepla, já dávám k topení nebo přímo na topení (přikryté utěrkou)
  • pak si z těsta uválím bochánek
  • přendám ho na plech s pečícím papírem a tvar ještě upravím aby byl pěkně kulaťoučký
  • znovu přikryju utěrkou a nechám ještě kynout na lince
  • mezitím si vyhřeju troubu na 200°C
  • vložím do trouby, ničím nepotírám a peču zhruba hodinu
  • jestli je hotový vyzkouším klasicky špejlí - najdu si prasklinku a prostrčím celým chlebem až na druhou stranu, špejle by měla zůstat suchá

Po upečení máte takovýhle krásně velký bochník, víte z čeho je a v žádném obchodě takový neseženete :-D 

(teď mě napadlo, že jsem ho ještě nikdy nezvážila) 

Péct můžete také ve formě, v jakékoliv, já používám skleněný pekáček s víkem, který se musí nejdřív prázdný nahřát v troubě a pak se do něj teprve vloží těsto (tím se nepřilepí k formě), peče se půl hodiny přikrytý a dopeče se odkrytý.

Nebo peču v chlebíčkové (hranaté) formě, chleba pak má tvar jako toustový.

© 2021 Michelle Onodi. Všechna práva vyhrazena.
Vytvořeno službou Webnode Cookies
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky