Jednoduchý domácí chleba

Tenhle jednoduchý domácí chleba peču už od svých 16 let, kdy jsem začala chodit na střední školu, a to je už 22 let...
Návštěvy ze Slovenska se hrozně divili, že tady v Čr se prodává jejich Slovenský chleba. A já na to, že to není kupovaný, ale dělala jsem já doma. Nevěřili....
Recept je jednoduchý, zvládne ho opravdu i začátečník a navíc ho můžete různě obměňovat:
bramborový - přidáte do základního těsta vařené strouhané brambory
cibulový - přidáte smaženou cibulku
škvarkový - přidáte posekané škvarky
bylinkový - přidáte bylinky podle svojí chuti
semínkový - přidáte semínka podle chuti nebo co máte doma
Základní recept
- 5 hrnků hladké mouky (já používám svůj čajový a vychází mi to na celé kilo mouky)
- 2 lžičky soli
- 1 - 2 lžičky kmínu (můžete použít jak celý tak mletý nebo drcený, záleží na vás)
- 2 lžíce droždí (já tedy na to celé kilo mouky dávám celou kostku)
- maličká lžička cukru (nasypte rovnou na droždí)
- vlažná voda (na kilo mouky dávám 750 ml)
- vodu přilívejte raději po menších dávkách
- těsto musí být pevné, když uděláte bochánek aby držel tvar a nerozjel se moc "naplacato"
- necháme vykynout někde u tepla, já dávám k topení nebo přímo na topení (přikryté utěrkou)
- pak si z těsta uválím bochánek
- přendám ho na plech s pečícím papírem a tvar ještě upravím aby byl pěkně kulaťoučký
- znovu přikryju utěrkou a nechám ještě kynout na lince
- mezitím si vyhřeju troubu na 200°C
- vložím do trouby, ničím nepotírám a peču zhruba hodinu
- jestli je hotový vyzkouším klasicky špejlí - najdu si prasklinku a prostrčím celým chlebem až na druhou stranu, špejle by měla zůstat suchá

Po upečení máte takovýhle krásně velký bochník, víte z čeho je a v žádném obchodě takový neseženete :-D
(teď mě napadlo, že jsem ho ještě nikdy nezvážila)

Péct můžete také ve formě, v jakékoliv, já používám skleněný pekáček s víkem, který se musí nejdřív prázdný nahřát v troubě a pak se do něj teprve vloží těsto (tím se nepřilepí k formě), peče se půl hodiny přikrytý a dopeče se odkrytý.
Nebo peču v chlebíčkové (hranaté) formě, chleba pak má tvar jako toustový.