Domácí ořechovka

Úžasný domácí likér ze zelených ořechů.
Zkoušela jsem poprvé loni, i když recept mám už spoustu let nikdy jsem se k němu neodhodlala.
První zkouška z poloviční dávky a hned jsem zařadila do svých domácích rodinných receptů.
Třeba si, po přečtení receptu řeknete, že je to zdlouhavý proces, ale věřte mi STOJÍ TO ZA TO :-)
Ořechy na výrobu musí být ještě mladé, nejlépe sbírané na Jana (24.6.) plus mínus dva dny.
RECEPT:
- 22 zelených ořechů
- koření - vanilka (nemusí být), 6 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, kousek celé skořice
- 1 citrón
- 0,5 pomeranče
- 1 litr vodky
- 500 g cukru
- 0,5 litru vody
Ořechy nakrájíme na plátky. Vrstvíme je do sklenice (já dávám do velké třílitrové zavařovačky) spolu s kořením, citrónem a pomerančem na plátky.
Všechno zalijeme vodkou. Nevím kdo recept vymyslel nebo v jaké nádobě, jakým způsobem nakládal, ale podle receptu je litr vodky málo. Na téhle fotce ukazuju 22 nakrájených ořechů a půl litru vodky. Musí být vše ponořené, takže nakonec místo jednoho litru jsem musela použít 1,5 (tedy 3 0,5litrové lahve vodky).Když necháte ořechy vykukovat neponořené, brzy se na nich udělá plíseň.
Za několik dnů všechno ztmavne až doslova zčerná, to nic, má to tak být. Likér je pak hodně tmavý.
Takhle připravenou, naloženou lahev, překryjeme ubrouskem, zajistíme gumičkou a dáme na
4-6 týdnů na teplé místo (např do okna na sluníčko).
Po těchto týdnech přecedíme (používám čistou dětskou plínku nebo utěrku - mám je zvlášť výhradně k cezení). Smícháme tekutinu s cukerným roztokem (svaříme 500g cukru a 0,5 litru vody). Necháme další měsíc stát.
Po měsíci stočíme do lahví, zavíčkujeme a necháme v temnu a chladu uležet minimálně 0,5 roku. Já otevírám na Advent.
MŮJ TIP
Použijte při krájení ořechů rukavice :-)